De Boze Heks

Website over de kinderboeken van Hanna Kraan.

Over Hanna Kraan

Hanna Kraan wordt vlak na de Tweede Wereldoorlog (op 24 juli 1946) in Rotterdam Delfshaven geboren. Hanna heeft twee broers, een oudere (Jaap) en een jongere (Henk). Hanna groeit met haar broers op in het jongenshuis van haar ouders. Hier wonen jongens die niet meer thuis kunnen wonen. In haar jonge jaren speelt Hanna veel met haar kleine broer, totdat ze boeken ontdekt en begint te lezen. Ze is gegrepen door taal. En dat heeft ze niet van een vreemde, haar vader Hendrik H. Kraan schreef drie spannende verhalen voor jongens: De smokkelexpres, De ijzeren wet en Het ivoren fregat. Na de HBS gaat Hanna naar Utrecht om Italiaans te studeren.

Begin jaren ‘70 keert ze terug naar Rotterdam en wordt docent Italiaans aan het conservatorium. Studenten staan aan de wieg voor veel karakters in haar verhalen. Ze schrijft in die tijd korte verhalen voor de kinderpagina van het tijdschrift Boerderij. Hierin komen de haas, de egel en de heks al voor. Als Hanna stopt bij het tijdschrift verdwijnen de verhalen en de karakters in de kast. Jaren later stuurt ze de bundel op naar uitgeverij Lemniscaat en in 1990 verschijnt haar eerste boek Verhalen van de boze heks.

Bibliografie

1990 Verhalen van de boze heks is uitgeroepen tot een van de 99 mooiste kinderboeken aller tijden door Vlaamse Stichting Lezen (tegenwoordig: Iedereen Leest). Van dit boek zijn meer dan 55.000 exemplaren verkocht

1992 De boze heks is weer bezig! Tip van de Nederlandse Kinderjury

1994 Bloemen voor de boze heks Tip van de Nederlandse Kinderjury

1996 Toveren met de boze heks Tip van de Nederlandse Kinderjury

1998 Dansen op het dak

1999 De boze heks moet winnen

2002 De boze heks geeft een feest Tip van de Nederlandse Kinderjury

2003 Lang leve de boze heks Tip van de Nederlandse Kinderjury

2005 Hier is de boze heks! staat op plek 8 in de Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden.

2006 Krik Tip van de Nederlandse Kinderjury

2007 Domper, Krik en Melle

2010 De tuin van Krik

2011 Ik ben Krik, Krik ben ik staat op plek 36 in de Grote Vriendelijke 100, een toplijst met de favoriete kinderboeken aller tijden.

2013 Oeioeioei!

2015 Kom je dansen, boze heks?

2022 Het geheim van Beukensteyn

2023 De grote boze heks

De verhalen zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Servisch, Sloveens en Japans.